Întrebări frecvente

AMSA OPTIC STUDIO în parteneriat cu Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED, ți-a pregătit o listă cu întrebările cele mai des întâlnite printre pacienți pentru ca tu să ai toate informațiile de care ai nevoie.

Este recomandat să mergi la un consult oftalmologic atunci când prezinți stări de amețeală, când întâmpini dificultate în distingerea unor obiecte ce se află la distanță/ in apropiere, când ai dureri de cap, vedere slabă în lumină redusă sau când ești la volan. Dacă prezinți cel puțin unul din simptomele prezentate, este bine să faci o vizită medicului oftalmolog pentru a te asigura că vederea ta este una fără probleme.

Controlul oftalmologic este realizat de medicul oftalmolog și poate dura între 15-30 de minute, dar timpul se poate suplimenta atunci când medicul recomandă alte teste. 

În cazul în care este nevoie de un control mult mai amănunțit, acesta se poate realiza în aceiași incintă, datorită parteneriatului cu Centrul Medical Integrat de Diagnostic si Tratament LOTUS-MED. Având astfel un pachet complet:

  • Determinarea dioptriilor (examinarea câmpului vizual);
  • Examen biomicroscopic realizat la nivelul ochilor;
  • Măsurarea tensiunii intraoculare;
  • Prescripție rețetă de ochelari sau de lentile de contact;

La terminarea examenului oftalmologic, se vor discuta rezultatele și se va prescrie după caz rețeta de ochelari sau de lentile de contact.  

Rețeta în baza căreia se poate achiziționa o pereche de ochelari sau de lentile de contact este prescrisă doar după un consult de specialitate realizat de medicul oftalmolog cu valabilitate de un an. După un an, pot apărea modificări la nivelul dioptriilor fiind nevoie de o nouă vizită la specialist.

Atenție! Rețeta pentru ochelari de vedere nu este aceeași cu prescrierea pentru lentilele de contact. 

Ochelarii (cu dioptrii) nu se achiziționează decât în magazinele dedicate de optică. În caz contrar, pot apărea riscuri ce pot duce la agravarea problemelor vederii pe termen lung. Este recomandat efectuarea unui consult oftalmologic înainte de a schimba perechea de ochelari sau lentile de contact. Pentru ca medicul oftalmolog să evalueze corect starea ochilor tăi este nevoie  de un consult pentru a se asigura ca vederea ta se află în parametrii normali o dată pe an.

Lentilele de contact pot fi purtate de oricine prezintă probleme cu vederea. Pentru folosirea lentilelor de contact este nevoie de un control oftalmologic, dar și de recomandarea specialistului. Acestea pot fi purtate dacă ești gravidă, obișnuiești să te machiezi, suferi de astigmatism sau ai peste 60 de ani (lentilele pot fi purtate la orice vârstă). Nu se pot purta însă dacă mediul în care lucrezi poate reprezenta o problemă în purtarea acestora (praf, substanțe chimice, vreme meteo nefavorabilă). La fel se procedează și în cazul alergiilor (substanțe dezinfectante), dacă dioptriile depășesc valorile de -35 și +35, dacă suferi de sindromul ochiului uscat sau de conjunctivită.

Atenție! Copii cu vârste cuprinse până la 8 ani nu au voie să poate lentile de contact, vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

Lentilele de contact au nevoie să fie curățate zilnic, imediat după purtare. Excepție fac lentilele de unică folosință (trebuie aruncate după prima utilizare), dar și cele care trebuie purtate un timp mai îndelungat (acestea pot fi folosite mai multe zile și sunt curățate în funcție de recomandările medicului.).

De reținut:

  • Nu împrumuta nimănui lentilele de contact;
  • Nu le depozita în altceva decât în lansecase-ul lor;
  • Nu folosi orice apă pentru clătirea sau curățarea lor, folosește doar soluțiile recomandate (pe bază de Peroxid) de către medicul specialist;

Lentilele de contact trebuie schimbate doar după indicațiile medicului oftalmolog, acestea nu se folosesc mai mult decât este recomandat de specialist sau de prospectul acestora. 

Atenție! Lentilele de unică folosință nu se refolosesc și nu se împrumută, acestea se aruncă după prima utilizare, în caz contrar pot apărea complicații.